??>
przemek: jak obliczyć granicę
an=cosnn2
26 lis 13:32
Janek191:
− 1≤ cos n ≤ 1
n→
∞
więc
lim a
n = 0
n→
∞
26 lis 13:33
przemek: a jak by było
an = sin2nn
26 lis 13:40
msuj: tak samo
26 lis 13:41
przemek: czyli także zero?
26 lis 13:44
Janek191:
0 ≤ sin
2 n ≤ 1
oraz
n→
∞
więc
lim a
n = 0
n→
∞
26 lis 13:44
przemek: i jeszcze jedno
jak mam granice z n√2n+3n+cosn to korzystam z wzoru o trzech ciągach, jednak wyjdzie w
tym po prostu cos? tak?
26 lis 13:46
msuj: Dlaczego cos?
26 lis 13:49
przemek: boo korzystam z wzoru o trzech ciagach czyliii ten ciag jest wiekszy badz rowny od
n√cosn+cosn+cosn a mniejszy badz rowny od n√cosn?
26 lis 13:53
Janek191:
bn = n√ 2n + 3n + cos n
an = n√ 3n = 3 cn = n√ 2*3n = n√2*3
więc
an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = 3 lim cn = 1*3 = 3
n→∞ n→∞
więc
na podstawie tw. o trzech ciągach
lim bn = 3
n→∞
26 lis 13:54