prawdopodobienstwo warunkowe
jam: Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry.Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania sumy oczek co
najwyżej 5 pod warunkiem że a)co najmniej na jednej kostce wypadły 4 oczka b)co najmniej na
jedenj kostce wypadły 2 oczka c) na jednej kostce wypadło 5 oczek
26 lis 12:43
jam: ![](emots/2/pytajnik.gif)
![](emots/2/pytajnik.gif)
dobrze bedzie jesli zaloze w a) co najmniej na jednej kostce wypadly 4 oczka czyli na
jednej kostce lub dwu:
(1,4) ,
(2,4) ,(3,4)
(4,4), (5,4), (6,4) (4,1), (4,2) (4,3) (4,5), (4,6)
a z nich wybiore ze suma oczek co najwyzej 5 czyli (1,4), (4,1) czyli odp do a) 2/11
![](emots/2/pytajnik.gif)
26 lis 12:58
J:
za bardzo komplikujesz...
A (suma co najwyżej 5) : (1,1)(1,2)(2,1)(1,3)(3,1)(1,4)(4,1)(2,3)(3,2)
B (co najmniej na jednej 4): (4,1)(1,4)(4,2)(2,4)(4,3)(3,4) ....
26 lis 13:03
J:
w A jeszcze: (2,2)
26 lis 13:05
jam: ale odpowiedz 2/11 jest zła do odpowiedzi a) ?
26 lis 13:08
J:
a skąd masz 2/11 ?
26 lis 13:09
jam: może mi ktoś powiedzieć czy mogę zawęzić Ω do tego:
(1,4) , (2,4) ,(3,4) (4,4), (5,4), (6,4) (4,1), (4,2) (4,3) (4,5), (4,6) i z nich wybrać te
ktorych suma daje maks 5
czyli (1,4) , (2,4) czyli odpowiedz 2/11
![](emots/2/pytajnik.gif)
? Proszę o weryfikacje czy odpowiedź do a) to 2/11
26 lis 13:11
jam: no tych (1,4) , (2,4) ,(3,4) (4,4), (5,4), (6,4) (4,1), (4,2) (4,3) (4,5), (4,6) jest 11 a z
nich pasuje jako suma maks 5 tylko dwie pary czyli 2/11
26 lis 13:11
J:
IΩI = 36
Bzdura, to jest zadanie na prawdopodobieństwo warunkowe
26 lis 13:12
jam: wiem ale w ksiazce napisano ze moge tak robic ale cos mi nie gra.
26 lis 13:13
jam: Ktoś pomoże w tej kwestii inne zadania mi wyszly w ten sposob
26 lis 13:14
jam: A∩B={(1,4), (4,1)}
B− co najmniej na jednej kostce jest 4 : (1,4) , (2,4) ,(3,4) (4,4), (5,4), (6,4) (4,1), (4,2)
(4,3) (4,5), (4,6)
czyli ze wzoru tez byloby 2/11?
26 lis 13:20
26 lis 13:37
Tadeusz:
oczywiście racja jest po Twojej stronie
jam
26 lis 14:00
J:
czemu tak twierdzisz Tadeusz ?
26 lis 14:03
Tadeusz:
Rozpisałeś wszystkie możliwości wypadnięcia przynajmniej jednej "czwórki"
Możesz to również policzyć
Oczywiście łatwiej policzyć B' (nie wypadnie "czwórka") jako 5*5=25
B=Ω−B'=36−25=11
26 lis 14:03
J:
dobra .... żle przeczytałem ... ( że, co najmniej na jednej wypadnie co najmniej 4)
26 lis 14:07
Tadeusz:
"bywajet"
26 lis 14:11