ciągi matematyczne
dina: Zaznacz takie dokończenie zdania aby otrzymać zdanie prawdziwe. Ciąg ( an) dany jest wzorem
an=(−1)n*15. Suma stu jeden początkowych wyrazów ciągu ( an) jest równa
A. 1500 B. 15 C. 0 D. −15
proszę o pomoc
26 lis 12:30
5-latek: wiec
a1= (−1)1*15=(−1)*15=−15
a2= (−1)2*15=1*15=15
a3= (1)3*15=(−1)*15=−15
a4= (−1)4*15=1*15=15 i jeszcze a5
a5= (−1)5*15=(−1)*15=−15
Już powinno być cos widać
100 jest liczba parzysta a 101 jest liczba nieparzysta
A jak nie widzisz to pisz do a101
26 lis 13:30