granice
mer: | | 7n−5n2 | |
lim n−>nieskończoność |
| . i wyciągam z licznika n2. Z mianownika też |
| | 3n2−√9n4+n | |
wyciągam n
2 z pierwiastka, potem to n
2 przed nawias i skracam z licznikiem. i wychodzi −5/3.
A wolphram pokazuje nieskończoność. Gdzie mam błąd?
25 lis 22:11
Janek191:
| | 7 n − 5 n2 | |
an = |
| = |
| | | 9 n4 − ( 9 n4 + n) | |
| | | 3 n2 + √9n4 +n | |
| |
| | 7 n − 5 n2 | |
= |
| =( 5 n − 7)*(3 n2 + √9n4 + n) → +∞, gdy n →∞ |
| | | |
25 lis 22:17
Janek191:
Do mianownika stosujemy wzór:
25 lis 22:18
mer: aaa... bo sobie tylko wyciągałam to n, a trzeba było przez sprzężenie. dzięki
25 lis 22:22