Oblicz b i c wielomianiu
Banderolukasz: dany jest wielomian w(x)=x3+3x2+bx+c wyznacz b i c wiedzac ze ma on trzy pierwiastki ktore są
kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego o roznicy 1
zrobiłem takie coś:
x1=a
x2=a+1
x3=a+2
x3+3x2+bx+c=(x−a)(x−a−1)(x−a−2)
nie wiem co dalej po wymnozeniu nawiasow po prawej stronie
25 lis 21:43
michal: x3+3x2+bx+c=(x−a)(x−a−1)(x−a−2)
Wymnażasz prawą i wyciągasz czynniki przy tych samych potęgach przed nawias. Załóżmy, że są to
kolejno m,n,b,k.
x3+3x2+bx+c=mx3+nx2+jx+k ⇔ m=1 i n =3 i b=j i k=c
25 lis 22:10
ICSP: x1 = a−1
x2 = a
x3 = a + 1
x1 + x2 + x3 = 3a = − 3 ⇒ a = −1
x1 = −2
x2 = −1
x3 = 0
w(x) = x(x+1)(x+2) = x(x2 + 3x + 2) = x3 + 3x2 + 2x
25 lis 22:38