ciągi
dina: 1. Miary kątów czworokąta są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Największy kąt tego
czworokąta ma miarę 120 stopni. Wykaż że najmniejszy kąt tego czworokąta ma miarę 60 stopni
zapisz obliczenia i sformułuj odpowiedz .
Liczby 0, x, x2 w podanej kolejności są trzema kolejnymi wyrazami pewnego ciągu. Dla jakiego x
ten ciąg jest ciągiem arytmetycznym
zapisz obliczenia i sformułuj odpowiedz
proszę o odpowiesz
25 lis 21:10
wesoły: 120+(120−r)+(120−2r)+(120−3r)=360
−6r=−120
r=20
najmniejszy kąt to 120−3r=120−3*20=60
25 lis 21:21
wesoły: 2x=x
2
x
2−2x=0
x(x−2)=0
x=0 lub x=2
(0,0,0) lub (0.2,4) to ciągi arytmetyczne
25 lis 21:24