Kombinatoryka
olekturbo: Oblicz, ile jest wszystkich liczb ośmiocyfrowych, których iloczyn jest równy 24.
Wybieram liczby 2,3,4, reszte wypelniam jedynkami.
Moge wstawic liczby na kolejno 8,7,6 miejsc, wiec 8*7*6 = 336
Wybieram liczby 4,6
8*7 = 56
Wybieram liczby 2,2,2,3
Trzy dwójki mogę ulokować na 8 miejscach, a potem trójkę na 5.
Kombinacja 3 z 8 * 5 = 280
Wybieram liczby 2,2,6
Dwie dwójki mogę ulokować na 8 miejscach, 6 na 6ciu
Kombinacja 2 z 8 * 6 = 28 * 6 = 168
Wychodzi po zsumowaniu 840. Prawidłowy wynik 896. Co jest nie tak
25 lis 21:02
wmboczek: wybieram liczby 8 i 3
25 lis 21:05
olekturbo: Dobra. Jestem głupi

Jeszcze para liczb 8 i 3
Mozemy ulokowac na kolejno 8 i 7 miejscach
8*7 = 56
840 + 56 = 896
25 lis 21:06
PW: olekturbo, nie wiadomo który już raz "rozwiązujesz" zadanie nie tłumacząc czytelnikowi,
ani co gorsza sobie,
co liczysz. Za poprawne sformułowanie problemu dostaniesz 1 punkt.
Za chaotyczne liczenie niewiadomoczego − raczej nie.
Zbiór zdarzeń elementarnych można utożsamić ze zbiorem 8−elementowych ciągów, których wyrazami
są liczby jednocyfrowe o iloczynie równym 24.
Wyrazami różnymi od 1 w rozpatrywanych ciągach mogą być zatem:
A) 4, 6 (bo 4·6 = 24)
B) 2, 2, 6 (bo 2·2·6 = 24)
C) 2, 2, 2, 3 (bo 2·2·2·3 = 24)
D) 3, 8 (bo 3·8 = 24)
E) 2, 3, 4 (bo 2·3·4 = 24)
| | 8! | |
Ciągów zawierających liczby A) i 6 jedynek jest |
| . Identyczna jest liczba ciągów |
| | 6! | |
zawierających liczby D).
| | 8! | |
Ciągów zawierających wyrazy E) jest |
| (permutacje 8−elementowe, w których występuje 5 |
| | 5! | |
jednakowych wyrazów "1").
| | 8! | |
Ciągów zawierających wyrazy B) jest |
| (permutacje z powtarzającymi się wyrazami "2" |
| | 2!·5! | |
i "1", odpowiednio 2− i 5−krotnie).
| | 8! | |
Ciągów zawierających wyrazy C) jest |
| (powtarzają się: 3−krotnie "2" i 4−krotnie |
| | 3!·4! | |
"1").
Wszystkich opisanych w zadaniu ciągów jest zatem
| | 8! | | 8! | | 8! | | 8! | | 8! | |
|
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| | 6! | | 6! | | 5! | | 2!·5! | | 3!·4! | |
= 2·7·8 + 6·7·8 + 3·7·8 + 5·7·8 = (2+6+3+5) ·7·8 = 16·58 = 896.
Nie twierdzę, że źle myślisz, ale staraj się te myśli ubierać w składne zdania.
Takie wypowiedzi:
Trzy dwójki mogę ulokować na 8 miejscach, a potem trójkę na 5.
Kombinacja 3 z 8 * 5 = 280
naprawdę trudno zrozumieć (nie licz, że czytelnik jest inteligentny).
25 lis 21:48
Mila:
Rozważamy iloczyny cyfr:
1) 24=3*8*1*1*1*1*1*1
| | 8! | |
Liczymy, ile jest takich liczb: |
| =7*8=56 |
| | 6! | |
8 cyfr możemy przestawić na 8! sposobów, dzielimy przez 6!
bo zmiana miejsc między jedynkami nie daje nowej liczby.
2) 24=2*2*2*3*1*1*1*1
3)
24=4*6*1*1*1*1*1*1
4)
24=4*2*3*1*1*1*1*1
5) 24=2*2*6*1*1*1*1*1
2*56+280+336+168=112+784=896
25 lis 22:45
olekturbo: Dzieki

Na papierze jak piszę to inaczej wygląda, ale na forum jakoś nie mogę się
przyzwyczaić, żeby spójnie pisać. Pozdrawiam
25 lis 22:50