ciągi matematyczne
dina: Zaznacz takie dokończenie zdania aby otrzymać zdanie prawdziwe. Ciąg ( an) dany jest wzorem an
= ( −1)n * 15. Suma stu jeden początkowych wyrazów ciągu (an ) jest równa
a. 1500 b. 15 c, 0 d. − 15
Zaznacz takie dokończenie zdania aby otrzymać zdanie prawdziwe. Ciąg ( an) jest ciągiem
geometrycznym w którym a2 = 32 i a5 =4. Iloraz tego ciągu jest równy
a. 1/8 b. 1/2 c. 2 d. 8
Zaznacz takie dokończenie zdania aby otrzymać zdanie prawdziwe W geometrycznym ciągu ( an ) o
wszystkich wyrazach dodatnich a2 = 1 oraz a6 = 1/4 Iloraz tego ciągu jest równy
a. 1/4 b. √2 /4 c.1/2 d. √2 /2
proszę o pomoc w rozwiązaniu
25 lis 20:55
Mariusz:
1 Suma stu wyrazów będzie zerowa a sto pierwszy będzie ujemny
zatem odpowiedź d. jest poprawna
2
a
1q=32
a
1q
4=4
32q
3=4
zatem odpowiedź b. jest poprawna
3 Podobnie jak w 2
26 lis 10:10