różniczki
kyrtap: Godzio masz czas?
25 lis 20:53
Godzio: Mam i nie mam, pytaj, odpowiem w wolnej chwili
25 lis 20:54
kyrtap: Basen o pojemności 10000 litrów zwiera 1000 litrów czystej wody. Do basenu wlewa się woda o
skażeniu 50% z prędkością 20 litrów na minutę. Przez otwór spustowy ciecz wylewa się z
prędkością 10 litrów na minutę. Wyznaczyć skażenie wody w chwili napełnienia zbiornika.
25 lis 20:59
Godzio:
Zdecydowanie nie dla mnie zadanie, ale wydaje się proste dla kogoś kto się zna
25 lis 21:27
kyrtap: hmm niby mam przykład dość podobny ale nie wiem jak się za to zabrać
25 lis 21:33
Godzio:
Pokaż ten przykład
25 lis 21:45
25 lis 21:47
Godzio: A masz odpowiedzi? Bo coś mi wyszło
25 lis 21:58
kyrtap: nom
25 lis 22:00
kyrtap: 49,5%
25 lis 22:00
Godzio:
No to myślę dalej...
25 lis 22:05
kyrtap: ja też
25 lis 22:08
Godzio:
Skażona woda wpływająca to 0.5 * 20 l / min
| | y | |
Skażona woda wypływająca to: |
| * 10 l/ min |
| | 1000 + 10t | |
| | 1 | |
y'(t) + y * |
| = 10 |
| | 100 + t | |
War. początkowy: y(0) = 0
1000 l + 10 l / min * t = 10 000
10t = 9 000
t = 900 min
y(900) = 4950
25 lis 22:12
kyrtap: nieźle
25 lis 22:20
kyrtap: przy tej skażonej wodzie wypływającej w mianowniku czemu jest 1000 + 10 t możesz to
wytłumaczyć?
25 lis 22:24
Godzio:
Liczymy część skażenia z całości w czasie t.
Na początku jest 1000l, i w każdej minucie wpływa (na czysto) 10l, a ponieważ liczymy to w
dowolnej chwili t to mamy 10t.
25 lis 22:25
kyrtap: czyli doliczasz tą wodę czystą wpływającą czyli 0,5*20 = 10?
25 lis 22:28
Godzio:
Niekoniecznie czystą, jakąś

Wpływa 20l, odpływa 10l więc 20 − 10 = 10. Stąd ta 10.
25 lis 22:32
kyrtap: aaa
25 lis 22:34
kyrtap: | | 1 | | 5t(200+t) | |
y'(t) + y* |
| = 10 ⇒ y(t) = |
| przy zadanym warunku początkowym |
| | 100 + t | | 100 + t | |
tak?
25 lis 23:09
Godzio:
Tak
25 lis 23:15
kyrtap: czynnikiem całkującym rozwiązywałeś?
25 lis 23:18
Mariusz:
Można też uzmiennić stałą
25 lis 23:56
kyrtap: z uzmiennieniem coś się stała C mi nie skracała ale już poradziłem sobie za pomocą czynnika
całkującego
26 lis 00:46
Godzio:
Ja zawsze rozwiązuje czynnikiem całkującym
26 lis 01:01