Jak rozwiązać ułamek ?
morela: Jak rozwiązać ułamek? − 4m−6/m−2?
25 lis 20:45
Eta:
Wymazać gumką kreskę ułamkową
25 lis 20:46
Tadeusz:
a co ten ułamek ... zawiązany jest czy co
25 lis 20:47
morela: x1 + x2 = −b/a = −4m−6/m−2
Ogólnie mam równanie kwadratowe z parametrem
25 lis 20:49
Eta:
Napisz oryginalną treść zadania! a nie improwizacje
25 lis 20:50
morela: Tadeusz pomożesz?
Dla jakich wartości parametru m równanie:
(m+2)x2−(3m+2)x+2m−1+0
ma dwa różne rozwiązania dodatnie?
25 lis 20:50
morela: Eta pomożesz?
25 lis 20:50
Tadeusz:
i co z tym x
1+x
2 <0 czy >0 ...
25 lis 20:51
morela: Nie potrafię ogólnie rozwiązać tego zadania. Proszę pomóżcie mi
25 lis 20:52
Tadeusz:
m+2≠0
Δ>0
x
1+x
2>0
x
1*x
2>0
i walcz
25 lis 20:53
Eta:
1/a≠0
2/ Δ>0
Jako odp : wybierz część wspólną tych czterech warunków
25 lis 20:53
morela: 1/ m≠2
2/ m∊<1;3>
3/ 4m−6 / m−2 >0 i dalej nie potrafię
4/ 5m−6 / m−2 >0 i dalej nie potrafię
25 lis 21:00
Tadeusz:
w 3) i 4) iloraz "zamień" na iloczyn
25 lis 21:01
Tadeusz:
....tylko nie kumam skąd te liczby
25 lis 21:03
morela: chyba rozwiązałam. Odpowiedzią powinno być m∊<1;3>/{2}?
25 lis 21:04
Tadeusz:
... za leniwy jestem coby to liczyć
25 lis 21:06
morela: Proszę, baardzo ładnie proszę
25 lis 21:07
Janek191:
a = m +2
b = −( 3m + 2) ⇒ − b = 3 m + 2
c = 2 m − 1
więc
m ≠ − 2
Δ = 9 m
2 + 12 m + 4 − 4*( m +2)*(2 m −1) = 9 m
2 + 12 m + 4 − 4*(2 m
2 + 3 m − 2) =
= m
2 + 12 > 0 dla m ∊ℛ
| | −b | | 3 m +2 | |
x1 + x2 = |
| = |
| > 0 ⇔ ( 3 m +2)*(m +2) > 0 |
| | a | | m +2 | |
| | 2 | |
m ∊ (−∞ ; − 2 ) ∪( − |
| ; +∞) |
| | 3 | |
| | c | | 2 m − 1 | |
x1*x2 = |
| = |
| > 0 ⇔ (2 m −1)*( m +2) > 0 |
| | a | | m + 2 | |
| | 1 | |
m∊ (−∞; −2) ∪ ( |
| ; +∞ ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
Odp.m ∊ ( − ∞; − 2)∪ ( |
| : +∞) |
| | 2 | |
===========================
25 lis 21:17
morela: To na pewno jest dobrze? Dzięki temu nauczę się dobrze rozwiązywać?
25 lis 21:24