matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji, lim do 1
dc:
Jak obliczyć granicę funkcji: Lim dąży do 1
√
2x
2
+2
−
√
(x+3
Lim
x−1
x→1
25 lis 20:36
Janek191:
√
2 x
2
+2
−
√
x +3
f(x) =
=
x − 1
2 x
2
+ 2 − (x + 3)
√
2 x
2
+ 2
+
√
x +3
=
=
x −1
2 x
2
− x − 1
=
=
( x −1)*(
√
2 x
2
+ 2
+
√
x +3
)
2*(x −1)*( x +0,5)
=
=
(x −1)*(
√
2 x
2
+ 2
+
√
x +3
)
2 x +1
=
√
2 x
2
+ 2
+
√
x +3
więc
2*1 +1
3
lim f(x) =
=
√
2 +2
+
√
1 + 3
4
x→1
25 lis 20:45