badanie położenia prostej i okręgu
Kinga;): Proszę o pomoc bo nie wiem jak to zrobić:(
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi .
Trójkąt równoramienny ABC jest wpisany w okrąg (x+2)2 + (y−2)2 =20
Podstawa AB jest zawarta w prostej y=1/2x +3 . Wyznacz wierzchołki ABC ..
13 gru 15:43
Kinga;):
13 gru 16:06
Maciejka: nie płacz
13 gru 16:09
Nikka: Wierzchołki A i B wyznaczysz rozwiązując układ równań
(x+2)
2 + (y−2)
2 = 20
13 gru 16:29
Kinga;): a można jaśniej

?
ale i tak dziękuje za odp ^^
13 gru 16:40
Nikka: | | 1 | |
podstaw pod y w pierwszym równaniu |
| x+3, otrzymasz równanie kwadratowe do rozwiązania z |
| | 2 | |
niewiadomą x
oblicz x − powinny być dwie możliwości, potem podstaw do drugiego równania raz jeden x, raz
drugi i otrzymasz dwa y−ki
...to będą współrzędne punktów A i B
13 gru 16:46
Kinga;): to to wiem

, tylko że mi to błędnie wychodzi , nienawidzę równań
13 gru 16:59
Nikka: musi wyjść, na spokojnie oblicz − mnie wyszło
x = −6 lub x = 2
x = −6 i y=0 → A = (−6,0)
x=2 i y= 4 → B = (2,4)
13 gru 17:06
Kinga;): nie wiem ... znowu coś jak zawsze przekręciłam

możesz mi napisac jak to będzie z x−em bo przekręciłam
13 gru 17:10
Nikka: równanie z x ma postać x2 + 4x − 12 = 0
13 gru 17:16
Nikka: już po wszystkich przekształceniach...
13 gru 17:17
Kinga;): aha ok , już jakoś zrobiłam ..
mam prośbę napiszesz mi je całe , sobie sprawdzę czy wszystko jest dobrze
13 gru 17:34
Nikka: dalej nie rozwiązywałam − udało Ci się rozwiązać układ?
13 gru 17:38
Kinga;): chyba
13 gru 17:42
Nikka: poczekaj pomyślę co dalej ...
13 gru 17:44
Nikka: Z równania okręgu odczytujemy, że środek okręgu leży w punkcie S (−2,2). Punkt S jest środkiem
odcinka AB. Punkt C musi być leżeć w takiej samej odległości od punktów A i B − bo trójkąt ma
| | 1 | |
być równoramienny. Punkt C będzie leżał na prostej prostopadłej do prostej y = |
| x + 3. |
| | 2 | |
Równanie prostej k prostopadłej y = ax + b.
| | 1 | |
a = −2 (bo a* |
| = −1) czyli y = −2x + b. |
| | 2 | |
S∊k czyli 2 = −2*(−2) + b → b= −2. Stad y = −2x − 2.
Punkt C(x
C, y
C) należy do prostej k czyli y
C = −2x
C − 2.
Długość odcinka CS jest równa promieniowi okręgu czyli
√20.
Ze wzoru na długość odcinka
|CS| =
√(xS−xC)2+(yS−yC)2
Rozwiązujemy układ równań :
y
C = −2x
C − 2
√(−2−xC)2+(2−yC)2 =
√20
wyjdą dwie możliwości x
C = 0 lub x
C = −4
jak x
C = 0 → y
C = −2 → C=(0,−2)
jak x
C = −4 → y
C = 6 → C=(−4,6)
13 gru 18:12