Udowodnij przez indukcję, że dla dowolnej liczby naturalnej n≥1 zachodzi: 6|10^n
Paweł: Udowodnij przez indukcję, że dla dowolnej liczby naturalnej n≥1 zachodzi: 6|10n−4
Główny problem polega z zapisem tego 6itd, po wszędzie na internecie nie ma takiego zapisu.
25 lis 20:07
Paweł: Podbijam
25 lis 21:24
5-latek: Czyli liczba postaci 10n−4 jest podzielna przez 6
25 lis 21:26
PW: Czytają też: "6 dzieli 10n −4" albo "6 jest dzielnikiem 10n − 4".
25 lis 21:58
Janek191:
1) n = 1
101 − 4 = 6 ok
2) Zakładam ,że dla n ≥ 1 liczba 10n − 4 jest podzielna przez 6, czyli 10n − 4 = 6 t ⇒
⇒ 10n = 6 t +4
3)
Mam pokazać,że z podzielności 10n − 4 przez 6 wynika podzielność 10n+1 − 4 przez 6
10n+1 − 4 = 10*10n − 4 = 10*(6 t + 4) − 4 = 10*6 t + 40 − 4 = 6*10 t + 6*6 = 6*(10 t + 6) −
liczba podzielna przez 6, ckd.
25 lis 22:09
Paweł: O dzieki wielkie
26 lis 16:36
Alex: (10n−1)/6
25 mar 13:11
Alex: lda dowolnej liczby naturalnej n є N (10n−1) jest podzilne przez 6
25 mar 13:11
I'm back:
A napisz porządnie treść zadania, a następnie napisz − to być BZDURA

10
n − 1 jest liczba nieparzysta, więc nie może być podzielne przez 6, która jest liczba
parzysta (wyjątkiem jest przypadek dla n=0)
25 mar 13:26