Funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe : -3 oraz 2.
KonraD$$$: Funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe: − 3 oraz 2.
a) oblicz wartość wyrażenia f(7)/f(−2)
b) Wiedząc dodatkowo, że największa wartość funkcji f wynosi 25/16, wyznacz wzór funkcji f.
c) Rozwiąż nierówność f(x) ≥ 3x + 10,5.
25 lis 20:03
KonraD$$$: Poproszę przynajmniej or rozwiązanie a).
25 lis 20:13
Tadeusz:
a)
f(x)=a(x+3)(x−2)
| f(7) | | 50a | |
| = |
| =−12,5a |
| f(−2) | | −4a | |
25 lis 20:17
KonraD$$$: Okej, dzięki.
25 lis 20:35
Tadeusz:
25 lis 20:40