PW: Nic tu trudnego nie ma. Znamy kąt α,dla którego
− jest to α = 60°. Nie jest to ten kąt,którego szukamy, bo po prawej stronie zadanego równania
jest znak minus.
Mając jednak informację (1) potrafimy powiedzieć jakie kąty z przedziału <0, 2π) spełniają
równanie − są to kąty
(2) α
0 = 180° + 60° oraz β
0 = 360° − 60°.
Wynika to z własności funkcji sinus, warto w tym miejscu narysować wykres na przedziale
<0, 2π), żeby pokazać kąty α
0 i β
0. Kto nie wierzy, stosuje tzw. wzory redukcyjne, które
dają:
| | √3 | |
sinα0 = sin(180°+ 60°) = − sin60° = − |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
sinβ0 = sin(360° − 60°) = − sin60° = − |
| . |
| | 2 | |
Dwa podstawowe rozwiązania na przedziale o długości okresu już mamy, innych na tym przedziale
nie ma.Wszystkie rozwiązania zadanego równania znajdziemy zatem dodając do rozwiązań (2)
całkowitą wielokrotność okresu, czyli k·360°, k∊C.