matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Agata:
Oblicz pochodną y= x lnx − x I jeśli ktoś mógłby wytłumaczyć jak się robi tego typu przykłady to byłabym wdzięczna.
25 lis 19:47
J:
1
= lnx + x*
− 1
x
25 lis 19:59
wesoły:
1
y'=1*lnx+x*
−1=lnx+1−1=lnx
x
ze wzoru na pochodną iloczynu
25 lis 19:59