Kod uzupełnień do dwóch U2 - zamiana liczb
lalala: Może mi ktoś wytłumaczyć jak się zamienia liczbę z systemu dziesiętnego na U2? 7= −0*23 +
1*22 + 1*21 + 1*20 = 0111 u Skąd mam wiedzieć kiedy pomnożyć przez 0 a kiedy przez 1? I
skąd wiedzieć ile bitów użyć?
25 lis 19:40
Godzio:
7 | 2 | 1
3 | 2 | 1
1 | 2 | 1
0 |
Dzielisz liczbę przez 2, dopóki nie otrzymasz 0, zapisując obok reszty, liczbę w systemie
dwójkowym zapisujemy od dołu.
Inny przykład, 28
28 | 2 | 0
14 | 2 | 0
7 | 2 | 1
3 | 2 | 1
1 | 2 | 1
0
2810 = 111002
25 lis 19:47
lalala: nadal nie rozumiem
skoro dziele 7 przez 2 to czemu tam nie ma 3,5 tylko 3? I dlaczego w pierwszym przykladzie jak
na koncu jest 0 to jest 0111 a w drugim na koncu tez zero a jest zapisane 11100 bez zera na
poczatku
25 lis 20:05
Godzio:
Naucz się dzielić z resztą, w podstawówce to było ...
25 lis 20:47
Janek191:
710 = 4 + 2 + 1 = 1*22 + 1*21 + 1*20 = 1112
25 lis 20:51