uzasadnij, ze prawdziwa jest rownosc
nacix: Uzasadnij, ze dla dowolnych dodatnich liczb a i b prawdziwa jest rownosc:
| a4+2a2b2+9b4 | |
| −2b2 = (a+b)2 |
| a2−2ab+3b2 | |
25 lis 18:56
nacix: Proszę o pomoc, utknęłam na tym:
| | a4+4ab3+3b4 | |
L= |
| |
| | a2−2ab+3b2 | |
25 lis 19:14
michal: Dodaj 2b2 obustronnie
Wymnóż (a+b)2
Udowodnij, że licznik równy iloczynowi mianownika i prawej
25 lis 19:18
nacix: Dzięki
25 lis 19:24
ZKS:
a4 + 4ab3 + 3b4 = a4 + ab3 + 3ab3 + 3b4 = a(a3 + b3) + 3b3(a + b) =
(a + b)[a(a2 − ab + b2) + 3b3] = (a + b)(a3 − a2b + ab2 + 3b3) =
(a + b)[a3 + b3 + a2b + ab2 − 2a2b + 2b3) =
(a + b)[(a + b)(a2 − ab + b2) + ab(a + b) − 2b(a − b)(a + b)] =
(a + b)2(a2 − ab + b2 + ab − 2ab + 2b2) = (a + b)2(a2 − 2ab + 3b3)
25 lis 19:30