operon
Dziwny człek: sin2x+cos4x=0
| | π | | π | |
2sin( |
| −2x)cos(3x− |
| )=0 |
| | 4 | | 4 | |
dobrze to rozwiązywałem i co dalej
25 lis 18:46
olekturbo: 2sinxcosx + cos22x − sin22x = 0
2sinxcosx + cos2x * cos2x − sin2x * sin2x = 0
2sinxcosx + (cos2x − sin2x) * (cos2x−sin2x) − 2sinxcosx * 2sinxcosx = 0
2sinxcosx + (2cos2x−1)(2cos2x−1) − 4sin2xcos2x = 0
2sinxcosx + 4cos4x − 1 − 4sin2xcos2x = 0
2sinxcosx + 4cos4x −1 − 4(1−cos2x)(cos2x) = 0
2sinxcosx + 4cos4x −1 −4cos2x + 4cos4x = 0
8cos4x − 4cos2x + 2sinxcosx − 1 = 0
i nie wiem
25 lis 18:55
olekturbo: cos4x = −sin2x
cos
2(2x) − sin
2(2x) = − sin2x
1−(sin
2(2x)−sin
2(2x) = −sin2x
1 − 2sin
22x+sin2x = 0
t = sin2x
−2t
2+t+1 = 0
2t
2−t−1 = 0
Δ = 1+8 = 9
√delta = 3
2x = −30 + k*360 v x = −150 + k*360 v 2x = 90 + k*360
x = −15 * k*180 v x = −75 * k*180 v x = 45+k*180
25 lis 18:58
ZKS:
A nie łatwiej w ten sposób?
sin(2x) + cos(4x) = 0
cos(4x) = −sin(2x)
| | π | | π | |
4x = |
| + 2x + k • 2π ∨ 4x = − |
| − 2x + k • 2π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
x = |
| + k • π ∨ x = − |
| + k • |
| |
| | 4 | | 12 | | 3 | |
25 lis 19:05
Dziwny człek: a za ten wstęp jakieś punkty zdobędę czy wy też nie wiecie?
25 lis 19:26