granica
wd410: | | 2 + 4 + 6 + ...2n | |
lim |
| |
| | 11n2 − 1 | |
n →
∞
Jak rozwiązać granicę tego typu? Co można zrobić w licznikiem?
25 lis 18:13
olekturbo: Licznik to suma ciągu arytmetycznego
2n = 2 + (k−1)2
2n = 2k
k = n
| | 2+2n | |
S = |
| * n =n(n+1) = n2+n |
| | 2 | |
25 lis 18:17
wd410: | | 1 | |
Więc odpowiedzią będzie |
| ? |
| | 11 | |
25 lis 18:21
olekturbo: tak
25 lis 18:25
wd410: dzięki za pomoc
25 lis 18:26
wd410: A tak poza tym, nie powinno być w liczniku znaku "+" po trzech kropkach? Tak było dzisiaj na
próbnej maturze, czy ten zapis nie jest błędem?
25 lis 18:32
olekturbo: powinno byc
25 lis 18:35