złożenie funckji - szybkie pytanie
ufo: Zadanie o treści: Podaj wzory funkcji złożonych f◯g itp itd, oraz określ ich dziedziny
naturalne.
Mam przykład f(x)=
√x oraz g(x)=x
4
Dziedziną f(x) jest przedział <0,
∞), a dziedziną g(x) zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
Tutaj moje pytanie:
Jak dokładnie określić dziedzinę funkcji złożonej? Wiem, że dziedzina funkcji wewnętrznej musi
wpaść do funkcji zewnętrznej, ale mam mały bajzel w notatkach i podejrzewam, że w pewnym
rozwiazaniu po prostu się pomyliłem, dlatego piszę, by się upewnic.
Funkcja złożona f◯g w takim razie =
√x4 = x
2
A jej dziedzina..? Z końcowego "wyniku" wynika, że x∊R, ale z instrukcji (dziedzina f.wewn
wpada do dziedziny f.zewn) wychodzi chyba, ze x∊<0,
∞) ? Która dziedzina jest poprawna? Dla
mnie ta druga, ale jeśli się mylę to proszę o wytłumaczenie
25 lis 17:18
ror: nie dziedzina funkcji wewnętrznej ( w tym wypadku g) tylko zbiór wartości funkcji wewnętrznej
musi zawierać się w dziedzinie funkcji zewnętrznej
25 lis 17:29
ror: dziedziną tego złożenia jest x∊R
25 lis 17:29
ufo: W takim razie dziedziną złożenia g◯f będzie [0,∞) ?
25 lis 17:34
ufo: Czy jednak R?
Chodzi o to, że jeśli chodzi o dziedzinę to patrzymy się na końcowy wynik tego złożenia i
dopiero wtedy upewniamy się, czy zbiory wartości są właściwe?
25 lis 17:35
ror: tak, dla złożenia gof dziedziną będzie [0,∞)
nie tylko na końcowy, co doskonale pokazuje ten przykład
w złożeniu gof najpierw na argument działasz funkcją f aby to było możliwe ten argument musi
być ≥0
w złożeniu fog najpierw działamy na x funkcją g tutaj nie mamy ograniczeń, ponieważ zbiór
wartości tej funkcji zawiera się w dziedzinie f nasze argumenty mogą być dowolnymi liczbami
rzeczywistymi.
25 lis 17:50
ufo: Trochę się w tym gubię, więc może "przepis" na znajdywanie dziedziny funkcji złożonej?
1. Określam dziedzinę funckji zewnętrznej
2. Określam zbiór wartości funkcji wewnętrznej
3. Zbiór wartości funkcji wewnętrznej musi zawierać się w dziedzinie funkcji zewętrznej
− jeśli zbior wartości funkcji wewnętrznej to np (0,∞) a dziedzina funkcji zewnętrznej to R to
dziedziną naszej funkcji złożonej jest R(?), a jeśli zbiorem wartości funkcji wewnętrznej jest
np. (0,∞), a dziedziną funkcji zewenętrznej jest R, to dziedziną całej naszej funkcji złożonej
jest (0,∞)?
25 lis 18:02
ror: napisałeś jedno i to samo ale i tak to nie wystarczy do określenia dziedziny złożenia.
1 i 2 punkt ok
3. dziedzinę funkcji wewnętrznej musisz zawęzić tak, aby jej ZW zawierał się w dziedzinie
funkcji zewnętrznej i to powinno wystarczyć do określenia złożenia tych funkcji.
25 lis 18:15
ror: napisałeś jedno i to samo w sensie pomieszanie z poplątaniem
25 lis 18:20