Bardzo proszę o pomoc w rozwązaniu tego zadania - prawdopodobieństwo
papipap : W szufladzie znajduję się 8 kul ponumerowanych od 1 do 8. Losujemy kolejno bez zwracania dwie i
zapisujemy ich numery. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymano liczbę, w której liczba
dziesiątek jest dwa razy większa od cyfry jedności.
25 lis 16:55
olekturbo: Ω = wariacja 2 z 8 bez powtórzeń = 7*8 = 56
A = {21, 42, 63, 84}
25 lis 17:29
Mila:
|Ω|=8*7 − liczba wariacji dwuelementowych bez powtórzeń ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8}
25 lis 23:24