moduł bezwładności
adam: mam wzór na moduł bezwładności
| | r12 +r22 | | h2 | |
I = M( |
| + |
| +R2) − wahadła i obciążników |
| | 4 | | 12 | |
Ćwiczenie polega na wyznaczeniu modułu sztywności metodą dynamiczną. Mam na wszystko wzory i
teorię ale wykładowca zadał mi jedno pytanie na które nie potrafiłem odpowiedzieć.A mianowicie
jak policzyć moduł bezwładności nie mając masy. Czemu jest on równy

wzór na okres T drgań wahadła obciążonego wynosi
| | Ic | |
T= 2PI √ |
| , gdzie Ic = Io + I |
| | D | |