Trzy liczby tworzą ciag arytmetyczny. Jeśli pierwsza liczbę zmniejszyły o 1 a dr
Ania: Trzy liczby tworzą ciag arytmetyczny. Jeśli pierwsza liczbę zmniejszyły o 1 a druga zwieksz o
15 a trzecia zwiększymy o 37 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby wiedząc że ich
suma =63
25 lis 14:53
J:
x + y + z = 63
2y = x + z
(y+15)2 = (x−1)(z+37)
25 lis 14:57
Metis: Z maturki próbnej.
Potem x+z=63−y
63−y=2y , stąd y=21
25 lis 15:00
Dosia:*: Pomóżcie dalej

nie czaje
25 lis 15:07
Metis: x, y, z liczby ciągu arytmetycznego
x−1, y+15, z+37 − liczby ciągu geometrycznego
Na podstawie wł. ciągu art. :
2y=x+z
Na podstawie wł. ciągu geo. :
(y+15)2=(x−1)(z+37)
Dodatkowa informacja :
Suma szukanych liczb równa 63.
x+y+z=63
Tworzymy układ równań z 3 niewiadomymi x,y,z
x + y + z = 63
2y = x + z
(y+15)2 = (x−1)(z+37)
x+z=63−y
x+z=2y
(y+15)2 = (x−1)(z+37)
x=2y−z
2y=63−y ⇔3y=63 ⇔ y=21
(y+15)2 = (x−1)(z+37)
x=2y−z
y=21
(21+15)2 = (2*21−z−1)(z+37) − oblicz.
25 lis 16:48
===:
Dziękujemy Ci
Aniu, że byłaś łaskawa zamieścić tu to zadanko i że niektórzy mogli
nad nim popracować
27 lis 21:23