matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica z użyciem wzoru na granicę w e
Krystek:
Mam obliczyć taką granicę: lim n−>inf (1+ 1/(n−5))
n
Rozumiem, że powinienem jakoś wykorzystać wzór na granicę w e, tylko nie wiem jaki pierwszy krok do przekształcenia użyć... ktoś coś?
25 lis 14:25
J:
1
n
= lim ](1 +
)
n−5
]
k
i k =
i limk = 1
n−5
n−5
= (e
1
)
1
= e
25 lis 14:28