Równanie zespolone
Paitius: Rozwiązać równianie: (z−1)3=(1+2i)3
Jakieś wskazówki ?
25 lis 12:37
Paitius: Przeniosłem to na jedną stronę i użyłem wzoru skróconego mnożenia.
Dostałem: z3−2z2+3z+iz2+3iz+10i+10=0
Co dalej?
25 lis 13:23
J:
moźe inaczej ... [(x−1) + iy]3 = (1 + 2i)3 , wykonaj ptegowanie i porównuj Imz i Rez
25 lis 13:40
bezendu:
a3−b3 a taki wzór znasz ?
25 lis 13:44
Paitius:
x3+3x2+3x−3xy2+3y2=−11
3x2y−6xy+12y−y3=−2
Chyba nie o to chodzi [T[J]]
[T[Bezendu]]:
W drugim poście wykonałem obliczenia za pomocą tego wzoru, lecz nie wiem co dalej.
25 lis 14:06
ZKS:
(z − 1)
3 = (1 + 2i)
3
z
o − 1 = 1 + 2i
z
o = 2 + 2i
| | 2 | | 2 | |
zk − 1 = (1 + 2i)[cos(k • |
| π) + isin(k • |
| π)], gdzie k = 1; 2. |
| | 3 | | 3 | |
25 lis 17:12