parametr funkcji
kasika: Jaki jest parametr funkcji f(x)=(x+2)2−(x−m)(x+m)+2mx która jest funkcja liniową i równoległą
do wykresu h(x)=2x−1 ?
robie tak czy dobrze ?
f(x)=x2+4x+4−(x2−m2)+2mx
f(x)=m2+2mx+4x+4
f(x)=m2+2x(m+4)+4 i teraz m+4=2 czyli dla m= −2 ? coś chyba kręcę ?
25 lis 12:30
Kraterek: Jeżeli jest to funkcja liniowa ze zmienną x, to postać
f(x) = m2 +2mx +4x +4
przekształcamy do postaci
f(x) = 2mx+4x+m2+1
i dalej
f(x) = (2m+4)x+m2+1
Czyli 2m+4 = 2
m=−1
25 lis 12:39
kasika: f(x) = 2mx+4x+m2+1 nie bardzo rozumiem skąd wyszło 1 ? Proszę jakbys mogl mi to wyjasnic dalej
wiem, skąd to +1
...przecież (x+2)2=x2+4x+4 z drugiego (x2−m2) i minus przed nawiasem zmieni znak i na końcu
2mx nie mam pojęcia skąd to +1
25 lis 12:44
Kraterek: Oj, 4 oczywiście na końcu jest 4, to zwykła literówka, a raczej "cyfrówka"

Przepraszam
Jednak nie ma to żadnego wpływu na rozwiązanie zadania i najważniejsza część jest bez zmian
25 lis 12:47
kasika: Dzięki już wiem, źle wyłączyłam.
25 lis 13:00