zadanie tekstowe
Sylwia: wydajność pracy sekretarki w ciągu ośmiogodzinnego dnia pracy , po x godzinach dana jest wzorem
W(x)= −X
3 + 6x
2 − 9x +2. Sekretarka rozpoczyna pracę 0 8 rano.
o której godzinie jej wydajność jest największa ?
czy wystarczy jak policzę w każdej godzinie jaka jest wydajność sekretarki

?
czyli W(1)=−2
W(2)= 0
W(3) = 56
W(4)= 2
w(5)= − 68
W (6) = −52
W(7) = −110
W(8) = −198
oznacza to że w trzeciej godzinie czyli od 10:00 do 11:00 jej wydajność jest największa
czy to wystarczy czy mam inaczej to liczyć ?
25 lis 12:16
J:
obliczyć maksimum funkcji W(x)
25 lis 12:17
===:
Ty już jesteś duża dziewczynka ... i max potrafisz policzyć inaczej niżeli w tabelce
25 lis 12:25
Sylwia: maksimum znaczy mam liczyć ekstremum ?
25 lis 12:33
J:
pytanie jest o maksymalną, a nie minimalną wydajność
25 lis 12:42
Sylwia: J nie bardzo rozumiem − licząc f ' (x) wyliczając dla jakiego x pochodna sie zeruje
otrzymujemy x1 = 1
x2 = 3
czyli licząc maksymalną wydajność
podstawiam do naszej funkcji 3 i wychodzi że w trzeciej godzinie ma największą wydajność
a mój sposób z g.12:16 wylicza to szybciej
dlaczego mamy to w ten sposób liczyć ?
25 lis 12:57
J:
bo to nie jest zadanie do rozwiązywania " na paluszkach" , tylko badanie ekstremum funkcji
25 lis 12:59