zadanie tekstowe
Sylwia: Prostopadłościenny kontener ma mieć pojemność 22,5 m
3 i kwadratową podłoge.
koszt 1m
2 blachy potrzebnej do wykonania jego podłogi i pokrywy wynosi 20 zł, a ścian bocznych
30zł
jakie wymiary powinny być kontenera aby jego koszt był jak najmniejszy ?

wiadomo że podłoga czyli powierzchnia kwadratu powinna być jak największa
a tym samym a
2 *h = 22,5 m
3
gdzie a − bok podstawy
h − wysokość kontenera
Ale jak zabrać się do liczenia kontenera aby jego koszt był jak najmniejszy ?
25 lis 12:08
Sylwia: jakaś podpowiedź ?
25 lis 13:29
===:
P
c=2a
2+4ah
K
c=20*2a
2+30*4ah=40a
2+120ah
| | 22,5 | |
wiesz też, że a2h=22,5 ⇒ h= |
| |
| | a2 | |
zatem:
i szukasz K
cmin
25 lis 13:54
Sylwia: bzdury nie do policzenia mi wychodzą

Kc = 40a
2 + 2700a
−1
z tego pochodna
8a − 2700a
−2
a
3 = 337,50

totalnie coś mieszam
25 lis 19:25
===:
K
c'=0
| | 2700 | | 27*10 | | 23√10 | |
80a− |
| =0 ⇒ 80a3=2700 a3= |
| ⇒ a= |
| |
| | a2 | | 8 | | 3 | |
25 lis 19:41
===:
| | 33√10 | |
... oczywiście odwrotnie  a= |
| |
| | 2 | |
25 lis 19:43
Sylwia: a3=27*1008 a nie a3=27*108
to podstawiając do funkcji
40 a2+ 2700a=900(1+ 23 3√100)
ale co nam to daje
25 lis 20:14
Sylwia: a = 33√1002
25 lis 20:15
Tadeusz:
Ty czytasz treść zadania

Pytają o wymiary kontenera by koszt materiałów był najmniejszy.
Wyznaczyliśmy
a ... teraz policz
h i finito.
A tam jednak jest 2700/80=270/8=27*10/8
25 lis 20:21
Sylwia: witaj Tadeusz

tak sobie już tu nabazgrałam że muszę to jeszcze raz przeanalizować
25 lis 20:30
Sylwia: ok dzięki za pomoc zgadzają mi się wyniki po podstawieniu do objętości czyli
h= 100
a=
33√10020 − w tej postaci łatwiej liczyć
25 lis 20:42
Tadeusz:

zmieniłem "skórę"
25 lis 20:42
Tadeusz:
ciekawe "rachunki"
| | 33√10 | | 33√100 | |
od kiedy to |
| = |
| |
| | 2 | | 20 | |
25 lis 20:45
Sylwia:
w mianowniku ma być zamiast 20 to 23√10
25 lis 21:02
Sylwia: ale teraz to mi znowu coś nie gra
25 lis 21:03
Sylwia: ok gra ... za szybko chciałam tu przepisać ale na karce jest ok
h= 103√100
swoją droga jak wy tu tak czytelnie piszecie a mi wychodzą tak nadziubdziane literki
25 lis 21:09
Tadeusz: pisząc ułamki używaj dużego U
25 lis 21:15
Sylwia: ooo dziękuję za radę ... przyda sie bo mam jeszcze mnóstwo zadań
25 lis 21:28