Losowanie z talii kart
Kraterek: Talia 60 kart składa się z:
− 20 kart białych po obu stronach
− 20 kart czarnych po obu stronach
− 20 kart białych z jednej strony i czarnych z drugiej strony
Wylosowano jedną kartę, a następnie położono ją na stole. Widoczna strona jest czarna. Nie
możemy sprawdzić jaka jest druga strona. Jakie jest prawdopodobieństwo, że niewidoczna strona
jest również czarna?
25 lis 11:59
J:
Prawdopodobieństwo warunkowe:
A − wylosowano kartę (C,C)
B − wylosowno kartę z jedną ścianą C
IAI = 20
IBI = 40
IA∩BI = 20
| | 20 | | 60 | | 1 | |
P(A/B) = |
| * |
| = |
| |
| | 60 | | 40 | | 2 | |
25 lis 12:11
Kraterek: | | 2 | |
Niestety, odpowiedź jest |
| i nie wiem czy to błąd odpowiedzi czy to powinno być jakoś |
| | 3 | |
inaczej rozwiązane
25 lis 12:34
J:
| | 40 | | 2 | |
To by sugerowało,że : P(A) = |
| = |
| , a to jest prawdopodobieństwo wylosowania |
| | 60 | | 3 | |
karty z jedną ścianą czarną , a my liczymy dla karty (C,C) , przy warunku ,że wylosowaliśmy
(CC lub BC)
... może ktoś to jeszcze zweryfikuje
25 lis 12:41
Kraterek: Dzięki, chyba dobrze, chociaż ciągle nie jestem pewna.
25 lis 16:19