znajdź pierwiastki
Sisi: ktoś pomoże?
√(5−4i)4
25 lis 11:44
J:
⇔ z = √5−4i ⇔ z2 = 5 − 4i ⇔ (1− 2i)2 = 5 − 4i ⇔ z = 1 − 2i
25 lis 11:50
Sisi: A o to mój sposób:
√(5−4i)4=z |
2
(5−4i)
4=z
2
z
2−((5−4i)
2)
2=0
(z−9+40i)(z+9−40i)=0
z=9−40i lub z=−9−40i
Co robie źle

?
25 lis 12:10
bezendu:
4*1/2=2
Po co to podnosisz do kwadratu... J Ci napisał wyżej już
25 lis 12:13
J:
(√a)4 = a2
25 lis 12:15
Sisi: Ale czemu nie moge swoim sposobem

Podnosze do kwadratu i pozbywam sie pierwiastka.....
25 lis 12:25
Sisi: Poza tym powinny wyjść 2 rozwiązania a 4*1/2=2 to stąd rozwiązanie (5−4i)2=9−40i.....
25 lis 12:30
Paitius: J
A to nie będzie czasem:
⇔z = (5−4i)2 ?
25 lis 12:49
bezendu:
No to podnieś do kwadratu i wylicz pierwiastki tego.
25 lis 12:53
J:
tak .. ja się pomyliłem

z = (5−4i)
2
25 lis 12:56
Sisi: Dzięki za słuszne i niesłuszne uwagi
25 lis 13:00