Sznurek o długości 2,8m przecięto na trzy części...
Rafi: Bardzo proszę o pomoc! Sznurek o długości 2,8m przecięto na trzy części, których długości są w
stosunku 2:5:7. Oblicz długość każdej części. Sprawdź czy najdłuższa część wystarczy do
obwiązania pudełka o kształcie prostopadłościanu o wymiarach 25, 18, 30 cm, jeśli mamy je
przewiązać jednokrotnie wzdłuż ścian o najdłuższych wymiarach.
13 gru 15:05
Rafi: Pomoże ktoś?
13 gru 15:10
Godzio: pomoge
13 gru 15:13
Rafi: bede wdzieczny
13 gru 15:16
Godzio:

2x+5x+7x=2,8m
14x = 2,8
x=0,2 m
2x= 0,4m
5x=1m
7x=1,4m = 140cm
l
p=25*2 + 18*2 +4*30 = 206cm
Odp. nie starczy
13 gru 15:17
Rafi: oooo.... dzieki
13 gru 15:18
Godzio:
30*4 = 120
źle przeczytałem treść

odpowiedź : starczy
13 gru 15:19
Godzio: jakoś dziwnie treść napisana
13 gru 15:20