liczby podzielne
kari: Ile liczb naturalnych od 1 do 10000 jest podzielnych przez co najmniej jedną z liczb 2,3,5?
25 lis 11:43
Kraterek: Podzielne przez 2 są wszystkie parzyste, czyli 10000:2 = 5000.
Podzielne przez 3 są wszystkie wielokrotności liczby 3, czyli 10000:3 = 3333 (reszta 1, ale to
nie ma tu znaczenia)
Podzielne przez 5 są wszystkie wielokrotności liczby 5, czyli 10000:5=2000
A więc 5000 + 3333 + 2000 = 10333
I teraz najważniejsze: należy wyeliminować te, które się powtarzają w tych zbiorach, czyli te,
które są podzielne zarówno przez 2 i 3 (wielokrotności 6), przez 2 i 5 (wielokrotności 10) i
przez 3 i 5 (wielokrotności 15).
25 lis 11:49