Wielomiany zespolone
Sss: Jak to zrobic ?
Nie wykonując dzielenia znajdź: a) resztę z dzielenia z10 −z przez z−2; b) resztę z
dzielenia z11 +z10 +1 przez z2 +1.
25 lis 10:22
Sss: 2) rozwiąż równanie z4 − 4z3 + 8z2 −8z +4 =0 wiedząc, ze jednym z jego pierwiastków jest 1+i
25 lis 10:24
Sss: Ktoś pomoże ?
25 lis 13:21
Paitius: Znając jeden pierwiastek zespolony, możesz od razu wskazać drugi
z1 = 1 + i
z2 = 1 − i
Dalej musisz podzielić wynik [x−(1+i)][x−(1−i)] przez podany przez ciebie wielomian i z wyniku
ilorazu wyciągasz 2 pozostałe pierwiastki
25 lis 13:31
Paitius: W tym wypadku nie [x−(1+i)][x−(1−i)] tylko [z−(1+i)][z−(1−i)]
25 lis 13:32
Paitius: Wynikiem dzielenia mnożenia jest z2−2z+2, wynikiem dzielenia też jest z2−2z+2, więc
pierwiastki wielomianu to z1 = 1 + i z2 = 1 − i z3 = 1 + i z4 = 1 − i, z tym że się 2
ostatnie się powtarzają
25 lis 13:38
Sss: Ok, dziękuje
25 lis 14:11