zadanie tekstowe
Sylwia: Ciśnienie krwi u pacjenta zmniejsza się o wielkość D(x) = 0,025 x
2 (30−x)
po podaniu ilości x pewnego leku . Jaka ilość leku powoduje największy spadek ciśnienia?
Jaki spadek ciśnienia nastąpi wtedy u pacjenta ?
jak mam się zabrać do tego zadania

?
25 lis 10:22
J:
największy spadek, to: Dmax(x)
25 lis 10:27
Sylwia:
0,025 x2(30−x)=0,75x2 −0,025X3 =0
0,75x2=0,025x3
x=30
czyli mam tylko napisać że największy spadek ciśnienia tj Dmax (x)=30
25 lis 10:37
J:
nie .. masz znaleźć ekstremum ( maksimum ) funkcji D(x)
25 lis 10:38
Sylwia: f' (x) =[0,75x
2−0,025x
3] = 1,5 x − 0,075 x
2
f'(x) =0
1,5 x − 0,075 x
2=0 to x=20
D
max (20) = 0,025 *20
2 − 30−20 =10*10=100

20 − to jest największy spadek ciśnienia
100 − to jest ciśnienie pacjenta po spadku czy o tyle spadnie ?
Nie lubię zadań tekstowych
25 lis 10:56
J:
o tyle spadnie
25 lis 11:07
Sylwia: ok
25 lis 11:23