Monotoniczność ciągu
nowy: a
n=(−1)
n(2n+1)
a tutaj ?
25 lis 09:52
J:
wyrazy zmieniają znak ... wniosek ?
25 lis 09:54
nowy: tzn. ?
25 lis 09:57
J:
a1 = − 3
a2 = 5
a3 = − 7
a4 = 9
wniosek ?
25 lis 09:58
nowy: no nie jest monotoniczny ...
ale jak czemu ?
25 lis 09:59
J:
kiedy ciąg jest monotoniczny ?
25 lis 10:01
nowy: czyli jeśli pod n będę podstawiał liczby to będzie mi tak wychodzić ?
25 lis 10:01
J:
a jak obliczasz n − ty wyraz ciągu ?
25 lis 10:02
nowy: a) ciąg rosnący (dla każdego n∊N+ an+1 − an > 0);
b) ciąg malejący (dla każdego n∊N+ an+1 − an < 0);
c) ciąg nierosnący (dla każdego n∊N+ an+1 − an ≤ 0);
d) ciąg niemalejący (dla każdego n∊N+ an+1 − an ≥ 0).
25 lis 10:03
nowy: a jeśli ta 1 była by dodatnia to byłby on rosnący prawda ?
25 lis 10:04
J:
no właśnie
25 lis 10:05
J:
tak
25 lis 10:05