Pipi: Pmozcie mi rozwiazac uklad rownan macierzowych
2 0 0
x+y= 0 2 0
0 0 2
0 0 2
x-y=0 2 0
2 0 0
28 paź 13:07
b.: dodaj stronami i dostaniesz 2x
28 paź 21:37
pipi: x+y = 8 z wymnożenia po przekatnej(2*2*2)
X-Y= -8 podobnie ale z przeciwnym znakim
teraz rozwiąż prosty układ dodając stronami
2x =0 => X=0
y= 8
odp para (0, 8)
28 paź 21:42
b.: Nie, x i y są macierzami 3x3. Dodaj stronami poprawnie.
28 paź 21:57
c.:: A wzór Cramera


?
z pierwszej 8
z drugiej -8

właśnie macierz 3x3
28 paź 22:17
Mycha: poza tym z pierwszej jak i z drugiej macierzy mozemy wyciagnac trzy dwojki i mamy 2*2*2 i
macierz jednostkowa w pierwszym a w drugim bedzie po prostu z minusem czyli wlasnie 8 i
-8
28 paź 22:36
pipi c.:: tak właśnie uzasadniam cały czas

ale za wielu uczonych sie wypowiada
i stąd problem

macierz 3x3 liczy sie ze wzoru Cramera i koniec
ta akurat jest tak podana ,że tylko po głównej przekątnej iloczyn jest ≠0
pozdrawiam
28 paź 23:05