Wartości najmniejsze wielomianów - nierówność W(x)
Ratunku: Dane są wielomiany:
W1 = (x2−2x−3)(x−1)(x−5) − 65
W2 = (x2−1)(x2−8x+15) − 48
a) Obliczyć wartości najmniejsze tych wielomianów
b) Rozwiązać nierówność W≤0
25 lis 09:16
ZKS:
W1 = (x2 − 2x − 3)(x − 1)(x − 5) − 65
W1 = (x + 1)(x − 3)(x − 1)(x − 5) − 65
W1 = (x + 1)(x − 5)(x − 3)(x − 1) − 65
W1 = (x2 − 4x − 5)(x2 − 4x + 3) − 65
W1 = (x2 − 4x − 1 − 4)(x2 − 4x − 1 + 4) − 65
W1 = (x2 − 4x − 1)2 − 16 − 65
W1 = (x2 − 4x − 1)2 − 81
Wartość najmniejsza tego wielomianu dla x2 − 4x − 1 = 0 i równa −81.
25 lis 09:57
ZKS:
(x2 − 4x − 1)2 − 81 ≤ 0
(x2 − 4x − 10)(x2 − 4x + 8) ≤ 0 ⇒ x2 − 4x − 10 ≤ 0
25 lis 10:07
Ratunku: Dziękuję, ratujesz Nam życie <3
25 lis 10:17