Logarytmy&Trygonometria
M:
Hej, mam tu takie dwa zadania, których nie wiem jak ugryźć i rozwiązać, pomógłby ktoś?
1. (logIxI)2 + 4log1/2IxI ≥ 0
2. 4cos2x+cos2x − 22−2sin2x =0
25 lis 04:27
J:
1) źle przepisane
| | 42cos2x − 4 | |
2) = |
| = 0 ⇔ 42cos2x − 4 = 0 ⇔ 2cos2x = 1 |
| | 4sin2x | |
25 lis 08:19
Janek191:

2. 4
cos2x + cos 2 x = 2
2 − 2 sin2 x
2
2 cos2 x + 2 cos 2 x = 2
2 − 2 sin2 x
2 cos
2 x + 2*(2 cos
2 x − 1) = 2 − 2*( 1 − cos
2 x)
6 cos
2 x − 2 = 2 − 2 + 2 cos
2 x
4 cos
2 x = 2 / : 4
| | √2 | | √2 | |
cos x = − |
| lub cos x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
x = |
| + |
| + 2π*k lub x = π + |
| +2π*k |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
lub x = |
| + 2π*k lub x = 2π − |
| + 2π*k |
| | 4 | | 4 | |
Dokończ
25 lis 08:37
M: Dziękuje!
Pierwsze powinno wyglądać tak:
(log√2 IxI)2+4log1/2IxI ≥ 0
25 lis 21:13
Janek191:
Może tak :
( log√2 I x I)2 + 4 log0,5 I x I ≥ 0
( log212 I x I)2 + 4 log2−1 I x I ≥ 0
( 2 log2 I x I)2 − 4 log2 I x I ≥ 0
t = log2 I x I
( 2 t)2 − 4 t ≥ 0
4 t2 − 4 t ≥ 0 / : 4
t2 − t ≥ 0
t*( t − 1) ≥ 0
t ∊ ( −∞ ; 0>∪ < 1 : + ∞)
log2 I x I ≤ 0 lub log2 I x I ≥ 1
log2 I x I ≤ log2 20 lub log2 I x I ≥ log2 2
I x I ≤ 1 lub I x I ≥ 2
x ∊ < − 1; 1> lub x ∊ ( − ∞ ; − 2 > ∪ < 2: +∞ )
Odp.
x ∊ ( − ∞: − 2 > ∪ < − 1; 1 > ∪ < 2 : + ∞ )
===============================
25 lis 21:31