Oblicz granicę
maciejas: Obllicz bez użycia reguły de'l'hospitala granice
po przeksztalceniach wyszedl mi wynik równy
∞ i chcialem zapytac czy jest dobry?
24 lis 23:58
Mariusz:
Nie powinna wyjść czasem jedynka
26 lis 10:31
Benny: Mam pomysł, ale czy tak można?
e=(1+sin2x)
1/sin2x oraz e=(1+sinx)
1/sinx
| | ((1+sin2x)1/sin2x)sin2x−((1+sinx)1/sinx)sinx | |
limx→0 |
| = |
| | x | |
| | sin2x−sinx | | sinx(2cosx−1) | | sinx | |
=limx→0 |
| =limx→0 |
| =limx→0 |
| *(2cosx−1)=1 |
| | x | | x | | x | |
26 lis 10:46