d
TMS: Rozwiąż (liczby zespolone)
z
2+z+1=0
delata = −3
z x
1 i x
2 mam wartość przy i raz z minusem a raz z plusem a do argumentu biorę obojętnie ?
cos fi −1/2
sin fi
√3/2
24 lis 22:50
24 lis 22:54
zombi: Tzn wszędzie powinno być √3i.
24 lis 22:54
Janek191:
z
2 + z + 1 = 0
Δ = 1 − 4*1*1 = − 3 = 3 i
2
√Δ =
√3 i
| | − 1 −√3 i | | − 1 + √3 i | |
z = |
| lub z = |
| |
| | 2 | | 2 | |
24 lis 22:56
TMS: tak samo mam
tylko teraz zapisać to w postaci trygonometrycznej
biorę cos √3/2 czy −cos √3/2
24 lis 23:02
Mila:
Po co chcesz zapisywać w postaci trygonometrycznej?
Jakie masz polecenie do zadania?
24 lis 23:38
TMS: przedstaw liczbę w postaci trygonometrycznej i algebraicznej
25 lis 00:06