Witam!
adam: postulaty huntingtona
Witam, potrzebuję pomocy w zakresie postulatów huntingtona. Przyznam, że za niedługo mam z tego
kolosa i bardzo się tego boję, dlatego zacząłem już teraz. Przeczytałem wszystko w
Internecie, i dalej tego nie rozumiem.
Więc tak , postulaty są pod tym linkiem −>
http://s17.postimg.org/y243fo53z/postulaty_huntingtona.png
Mam udowodnić równość : (1)
http://s22.postimg.org/5drttlma9/postulaty_huntingtona2.png
Czy ktoś jest w stanie mi napisać tok rozumowania po kolei, co z czego wynika i dać mi jakiś
przykład do zrobienia

Muszę to zrozumieć.
Jeśli chodzi o przykład z (1), to ja rozumiem go następująco:
(\ oznacza negacje)
L = \w + \z +(x+wz)(y+z) =
1. \w + \z + xy + xz + wzy + wzz nie wiem jaki postulat tutaj dobrałem, ale przemnożyłem
naw −iasy, nie umiem czytać tych
postulatów.
2. \w + \z + xy + xz + wzy + wz z Tw.3 zz = z
3. \w + \z + xy + xz + wz(y+1)+ wz nie rozumiem jaki tutaj postulat zaszedł, i dlaczego
wz (y+1) − skąd się to wzięło

jak
wymnoże nawias to
otrzymam wzy + wz, nic mi nie
pasuje
4.\w + \z + xy + xz +wz
5. \w + \z + xy +x + w jak tutaj pozbyto się 'z' z obu wyrażeń

Wybaczcie , ale ja naprawdę tego nie rozumiem, mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
24 lis 22:15
adam: podbijam
24 lis 22:36
zombi: a to zaznaczone na czerwono w linku co oznacza?
24 lis 22:48
adam: No właśnie chciałem dobrać wyrażenia w pary zaznaczając kolorem te które nie rozumiem. Ale
wydało mi się to jednak złym pomysłem.
To jest ta równość, tylko zapomnij o tych czerwonych kreskach, przypadkiem narysowałem.
24 lis 22:51
adam: A może ma ktoś książkę do tych postulatów, gdzie są ładnie objaśnione? Coś w stylu "Postulaty
Huntingtona dla opornych"
24 lis 23:07
adam:
24 lis 23:43
adam: podbijam
25 lis 14:03
adam: Znajdzie się ktoś kto poświęci mi trochę czasu

Z tego przedmiotu zostało mi tylko do
zaliczenia postulaty huntingtona, tablice Karnaugh potrafię rozwiązać, a postulat udowodnić
ale metodą 0−1, natomiast nie widzę tych zastosowań twierdzeń. Ktoś przecież musi umieć to
rozwiązywać na tym forum.
25 lis 14:28