Czy mógłby mi ktos wyznaczyc wzory na opór rezystorów
Michał: Czy mógłby mi ktos wyznaczyc wzory na opór rezystorów
R1 i R2 połaczone szeregowo
R1 i R2 połaczone równolegle
R1 R2 i R3 połączone szeregowo
R1 R2 R3 połączone równolegle
R1 połaczony równolegle z R2 R3 połaczonymi szeregowo
R1 połoczony szeregowo z R2 R3 połączonymi równolegle
24 lis 22:13
adam:
1) R1+R2
2) 1/r1 + 1/r2
3) jak powyzej
4) jak powyzej
5) R2 +R3 + 1/r1
24 lis 22:17
adam: 6) R = R1*R2 / R1+R2 + R3
24 lis 22:18
Michał: ale mam wzyznaczyc wzory chodzi o 2 ostatnie
24 lis 22:18
adam: Do
b) inaczej , R1*R2/R1+R2
24 lis 22:18
adam: 5) R2+R3 + 1/R1
24 lis 22:20
Michał: tak mam ale pani profesor kazała wyznaczyc skad to sie wzielo?
24 lis 22:20
adam: ale co
24 lis 22:21
Michał: np mam napisany wzór to mam rozpisac skad on sie wział
24 lis 22:22
adam: Jeśli łączysz rezystory szeregowo , to rezystancja zastępcza jest sumą rezystancji
poszczegołnych rezystancji rezystorów.
Jeśli łączysz rezystory równolegle, to rezystancja zastępcza jest równa sumie odwrotności ich
rezystancji.
24 lis 22:22
24 lis 22:23
adam: Rz =1/R1 + 1/R2 = R1*R2 / R1+R2
do dwóch rezystorów połączonych równolegle
24 lis 22:23
Michał: dzieki
24 lis 22:31
daras: @adam22:22
nie rezystancja jest równa tylko odwrotność rezystancji zastępczej
25 lis 08:39
adam: no tak

, pomyliłem się
25 lis 14:05