Rownania sprowadzalne do rownac kwadratowych
Olciak: x2 − 4x − 6 = √2x2−8x+12
Trzeba to rozwiązać, podstawiłam ten pieriwstaek za t, ale jak wstawić do lewej strony?
24 lis 21:35
Kolega: pamietasz zależność √x=|x|. A potem rozwiąż to przedziałami lub metoda zegarowa.
24 lis 21:59
Kolega: czyli oblicz, x2−4x−6=|2x2−8x+12|
24 lis 22:00
Metis: A skąd ty wytrzasnąłeś taką zależność?
Przecież √x≠|x| √x2=|x|
24 lis 23:00
Aga1.: A czasami nie jest pod pierwiastkiem 2x2−8x−12?
25 lis 09:09
ZKS:
√2x2 − 8x + 12 = t ≥ 0
t
2 − 2t − 24 = 0
t
2 − 6t + 4t − 24 = 0
t(t − 6) + 4(t − 6) = 0
(t − 6)(t + 4) = 0 ⇒ t = 6
√2x2 − 8x + 12 = 6
2x
2 − 8x + 12 = 36
x
2 − 4x − 12 = 0
x
2 − 6x + 2x − 12 = 0
x(x − 6) + 2(x − 6) = 0
(x − 6)(x + 2) = 0
25 lis 09:42