Symbol Newtona
arek199602: Witam. Czy poprawny jest sposób rozwiązania tego zadania
0≤k≤n, k,n∊Z
1 zał.
0≤n≤13 ⇒ {n≥0
n≤13}
2 zał.
0≤n+2≤13 ⇒ {n≥−2
n≤11}
Część wsp. zał
{n≥0
n≤11}
zatem wystarczy sprawdzić dla n=0, n=1 do n=11 czy nierówność jest spełniona
Nierówność jest spełniona dla n∊{0,1,2,3,4,5}
Wolfram wskazuje mi, że n też jest ujemne np. n=−2
zatem nie jestem pewien tego rozwiązania. Proszę o wskazanie błędów jeśli są lub jeśli sposób
jest
zły o naprowadzenie na poprawne rozwiązanie. Dzięki za pomoc