Rozwiąż równania
Krystian: | 1 | |
a) |
| + cos x = cos2 x +1 |
| cos x | |
24 lis 20:37
Krystian: Proszę o pomoc, potrzebuję tego pilnie na jutro...
24 lis 20:52
Mila:
1)
cosx=t
1+t
2=t
3+t
t
3−t
2+t−1=0
t
2(t−1)+(t−1)=0
(t−1)*(t
2+1)=0⇔
t−1=0
t=1
cosx=1
Rozwiąż
24 lis 21:08
Krystian: Problem polega na tym że nie wiem czy dobrze rozwiązuje dalej...
24 lis 21:13
Krystian: Problem polega na tym że nie wiem czy dobrze rozwiązuje dalej...
24 lis 21:13
Mila:
![rysunek](rys/116827.png)
cos(x)=1
x=0+2kπ⇔
x=2kπ, k∊C
24 lis 21:17
Krystian: Wyszło mi 2kπ, ale nie mam pojęcia czy to dobry wynik.... A drugi przykład to już wogóle...
24 lis 21:17
Mila:
| π | |
b) x≠ |
| +kπ i tg(x)≠0 ⇔x≠0+kπ |
| 2 | |
tg(x) =t
3=3t
2+2
√3*t
3t
2+2
√3t−3=0
Δ=(2
√3)
2+4*3*3=4*3+36=48
√48=
√16*3=4
√3
lub
| −2√3+4√3 | | 2√3 | | √3 | |
t2= |
| = |
| = |
| |
| 6 | | 6 | | 3 | |
tg(x)=−
√3
==========
lub
========
24 lis 21:33
Krystian: Ślicznie Ci dziękuję Mila
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nie wiem co bym bez Ciebie zrobił
24 lis 21:35
Mila:
24 lis 21:37