wartość wyrazenia
april: oblicz wartość wyrażenia: √(1+√2)2 − √(1−√2)2
13 gru 14:55
april: pomoże ktoś?
13 gru 15:00
Nikka: a nie powinno być znaku mnożenia pomiędzy pierwiastkami?
13 gru 15:05
april: no właśnie jest minus i to jest problem
13 gru 15:05
Godzio:
= |1+√2| − |1−√2| = 1+√2 − 1 + √2 = 2√2
13 gru 15:10
Godzio:
pomyłka zmiana znaków w 2
1+√2 + 1 − √2 = 2
13 gru 15:10
Damian: √(1+√2)2 − √(1−√2)2 = (1+√2)−(√2−1)=1+√2−√2+1=2; wyrażenia podpierwiastkowe muszą być
nieujemne −i są ( kwadrat dowolnej liczby jest nieujemny) oraz na podstawie własności
√a2=|a| ( pierwiastek drugiego stopnia z a do kwadratu jest równy wartości
bezwzględnej z a).
13 gru 15:15