wyznacz AS
nieogarniam.Madzia: W trojkącie o wierzchołkach w punktach A= (4,3) B = (0,5) C=(−2,1)
Jaką długość ma Środkowa AS
24 lis 20:17
Tadeusz:
Skoro AS .. to poprowadzona z wierzchołka A do środka S boku BC.
Wyznacz współrzędne punktu S a potem długość odcinka AS
24 lis 20:24
Janek191:

A = (4; 3), B = (0 ; 5), C = ( − 2; 1)
S − środek odcinka BC
| | 0 − 2 | | 5 + 1 | |
xs = |
| = − 1 ys = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( − 1; 3)
zatem
I AS I =
√ ( − 1 − 4)2 + ( 3 − 3)2 = 5
lub krócej
I AS I = 4 − (−1) = 5
===============
24 lis 20:30
Janek191:

A = (4; 3), B = (0 ; 5), C = ( − 2; 1)
S − środek odcinka BC
| | 0 − 2 | | 5 + 1 | |
xs = |
| = − 1 ys = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( − 1; 3)
zatem
I AS I =
√ ( − 1 − 4)2 + ( 3 − 3)2 = 5
lub krócej
I AS I = 4 − (−1) = 5
===============
24 lis 20:30