Granice
Małgosia: Granice
możecie sprawdzić?
w kazdym przykładzie n−>
∞
| | 3n−1 | | | |
a) lim |
| = lim |
| = 3 |
| | n+4 | | | |
| | n+1 | | | | 0 | |
b) lim |
| = lim |
| = |
| = 0 |
| | 2n2+1 | | | | 2 | |
| | n3+2n2+1 | | | | 1 | |
c) lim |
| = lim |
| = − |
| |
| | n−3n3 | | | | 3 | |
| | (n20+2)3 | |
d) lim |
| w tym przykładzie wydaje mi się, że granica będzie |
| | (n3+1)20 | |
| | 1 | |
wynosić |
| ale nie wiem jak to uzasadnić. |
| | 2 | |
z góry dzięki za pomoc
24 lis 20:02
Małgosia: podbijam
24 lis 20:22
Małgosia: w tym ostatnim źle napisałam, granica wg mnie to 2
24 lis 20:33
Małgosia: w tym ostatnim źle napisałam, granica wg mnie to 2
24 lis 20:33
Małgosia: podbijam
24 lis 20:54
Małgosia: proszę o sprawdzenie
24 lis 22:24
Janek191:
d) Granica jest równa 1.
24 lis 22:29
Malgosia: Mógłbyś wytłumaczyć dlaczego?
24 lis 23:52
Benny: Największa potęga w liczniku to n60, w mianowniku to samo oraz współczynniki przy tych
potęgach będą równe 1, więc granica będzie 1
24 lis 23:55