Proszę o sprawdzenie −bo już nie daję rady
funkcja x2−x3
narysować funkcje itd
D ∊ R
x2(1−x) = 0
punkty zerowe to X=0 i x=1
f(0)= 0
punkty 0Y = (0,0)
monotoniczność
f ' < 0 gdy x > 23 czyli x∊ (23; +∞) i x< 0 czyli x∊(−∞;0)
f '> 0 gdy x<23 i x>0 czyli x∊ (0;23)
ekstremum
f '(x) =0=23
f(0)=427
lim
tu zaczynają się schody czy granica x2−x3 przy x →+∞ = −∞
a przy x →−∞ = +∞
tak czy owak są różne czyli asymptoty poziome nie istnieją
pionowe też bo D∊ R
a ukośne nie istnieją bo granice nie są liczbami rzeczywistymi
Bo
f(x)x =x−x2 a granica to ile wynosi przy x →+∞
| 2 | ||
licząc pochodną wiemy że x= | i x= 0 | |
| 3 |
?
f(x) jest wypukła gdy f '' >0 u nas f " = 2−6x czyli f " > 13 ?
f(x) jest wklęsła gdy f '' <0 u nas f " = 2−6x czyli f " < 13 ?
?
f(x)=x2−x3
1) D=R
brak asymptot pionowych
2) Miejsca zerowe:
x2−x3=0⇔
x2*(1−x)=0
x=0 lub x=1
3) granice na krańcach dziedziny:
limx→∞[x2*(1−x)]=∞
limx→∞[x2*(1−x)]=−∞
Brak asymptot poziomych i ukośnych
4) Ekstrema i monotoniczność.
f'(x)=(x2−x3)'=2x−3x2
f'(x)=0⇔2x−3x2=0⇔x*(2−3x)=0
| 2 | ||
x=0 lub x= | ||
| 3 |
| 2 | ||
f'(x)>0⇔x*(2−3x)>0⇔x∊(0, | ) ⇔ | |
| 3 |
| 2 | ||
f(x) jest rosnąca w przedziale (0, | ) | |
| 3 |
| 2 | ||
f(x) malejąca dla x> | ||
| 3 |
| 2 | ||
dla x= | ma maksimum lokalne | |
| 3 |
| 2 | 4 | 8 | 4 | |||||
f( | )= | − | = | |||||
| 3 | 9 | 27 | 27 |
| 4 | ||
potem rośnie do wartości | , i ponownie maleje przechodząc przez punkt (1,0). | |
| 27 |
a co z wypukłością ?
f(x) jest wypukła gdy f '' >0 u nas f " = 2−6x czyli f " > 13 ?
f(x) jest wklęsła gdy f '' <0 u nas f " = 2−6x czyli f " < 13?